Publikováno

Tartiflette

Možná víte, že ve Francii se sýr podává hlavně k obědu nebo večeři, po hlavním chodu a před dezertem.
Ale používá se taky přímo jako hlavní ingredience hlavního chodu. Dneska jsem jedno takové jídlo připravoval – Tartiflette- na který se používá sýr Reblochon…

Ingredience: Reblochon (cca jeden pro 6 osob), brambory, cibule, slanina, pepř, bílé víno.

IMG_9739 IMG_9741  img_9742

Na slaninu dejte smažit cibulku (není už potřeba přidávat olej) a mezitím nakrájejte brambory na tlusté plátky (brambory byly dopředu vařené tak, aby se daly ještě ukrojit)

Na zesklovatělé cibulky přilejte kapku bílého vína a nechte ho chvili se smažením odpařit.
Sýr ukrojte na plátky cca 0,5 cm …

img_9746

…a dejte ho na první vrstvu brambor. Dejte potom vrstvu cibule a ještě jednou to samé…

img_9747img_9748

… důležité je hlavně končit sýrem!

img_9749

Takhle to má vypadat. Dejte vše na program Grilování s ventilátorem na zhruba 20 min.

img_9751 img_9755

Když se Tartiflette začne takzvaně „gratinovat“(zapékat do zlatova), tak je hotový!
Výbornou přílohou je zelený salát (tady mix salátu a 4 druhů hořčičných listů od Kořenkova farma Vícemil, kteří prodávali v sobotu na Dobřichovických farmářských trzích hned vedle nás)

Bon appetit! 🙂

Publikováno

Soutěž v soutěži

První týden hlasování v rámci soutěže T-Mobile Rozjezdy máme za sebou a hlasování pokračuje!

Děkuji všem kteří doposud už pro můj projekt hlasovali. Aby se zvedl počet hlasujících během druhého týdne a aby to bylo ještě napínavější pro všechny, vymyslel jsem pro vás soutěž v soutěži. Pro vás to znamená možnost vyhrát ceny Od Francouze formou poukazů v celkové hodnotě 1600 Kč.

Pravidla jsou jednoduchá:

  1. Hlasujte pro můj projekt na nasledujicí adrese: http://www.rozjezdy.cz/soutez/hlasovani/30/.
  2. Pro potvrzení hlasování je vám zaslán mail na vámi zadanou adresu. Po kliknutí na odkaz v mailu, přepošlete tento mail na adresu: rozjezdy.odfrancouze@seznam.cz
  3. Pokud vyhraji cenu veřejnosti v soutěži T-Mobile Rozjezdy, tak i vy vyhrajete Od Francouze odměnu: první stý doručený e-mail ode mne dostane poukaz v hodnotě 100 Kč, pětistý pak dostane poukaz v hodnotě 500 Kč a tisící v hodnotě 1000 Kč! A všichni pak dostanete pozvánku na slavnostní kolaudaci mobilní prodejny Od Francouze.

Tip: Vy kteří jste již hlasovali, mi můžete váš email ještě přeposlat. Smazali jste-li už mail, nebo chcete-li zvětšit vaši šanci, můžete si vytvořit novou e-mailovou adresu a hlasovat znovu.

Podpořte mi, tento projekt dělám pro vás a takhle bude trochu i váš!

Váš sýrář Mickaël

Publikováno

Rozjezdy T-mobile

Co to je?

T-mobile Rozjezdy je soutěž pro začinajici podnikatele. Vice informaci zde: rozjezdy.cz

 

Co mě vedlo k podnikaní a k tomuto soutěže?

Vždy mě bavilo realizovat věci podle svého uvážení a chtěl jsem jít svojí cestou. Během studia jsem zjistil, že farmaření mě naplňuje, a to nejen jako práce, ale jako celkový životní styl, který je v souladu s přírodou. Zajímá mě přitom hlavně sýrařství. Čtyři roky jsem po škole sbíral zkušenosti na různých farmách ve Francii a po přestěhování do České republiky jsem asi dva roky pracoval na jedné české farmě, abych viděl, jak tady zemědělství funguje. Ale už mě nenaplnila pozice zaměstnanec. Chtěl jsem stát na vlastní nohy, a po narození syna, jsem si říkal že už je na to čas. Baví mě různorodost práci podnikatele a kreativita, kterou to vyžaduje

Když jsem se přiženil do Česka z Francie zjistil jsem, že nabídka dobrých sýrů vyráběných tradičním způsobem je tady omezená. Už dlouho jsme tedy z našich cest do Francie pro známé vozili na sýry, jež jsou v ČR nedostupné. Nápad tak přišel přirozeně. Sýry pečlivě vybírám a jezdím pro ně přímo na francouzské farmy nebo k sýrařům. Nejde mi jen o to vám je prodat, ale také rozšířit povědomí o francouzskou gastronomii a informovat klienty o malo známých produktech. Pořádám pro to různé ochutnávací akce (například v Alliance Francaise v Plzni), kde můžete získat informace o jednotlivých sýrech (historie, výroba, podávání nebo vhodné kombinaci s víny), jezdím na farmářské trhy, a prodávám je tady ve vlastním e-shopu. Občas nás vidíte také na některých akcích (Street Food Market), kde připravuji francouzské pokrmy, jako je Raclette (speciální sýr, který se roztavený nalévá na vařené brambory).

Do Rozjezdů jsem se přihlásil na doporučení kamarádky Jana Poncarové, která soutěžila v roce 2013 s projektem EnergetickáPoradna.cz (2. místo v Plzeňském kraji). Začátek tohoto roku byl pro moje podnikání těžší, kdy jsem se cítil trochu sám a a uvažoval jsem, jestli má smysl pokračovat. Právě v tuto chvíli přišel do cesty odkaz na soutěž. Tak jsem si říkal, že se tam minimálně potkám se zajímavými lidmi, kteří budou mít odborný názor na můj projekt a dozvím se nové věci o podnikaní. To, že mi podle poroty připadli stříbrné místo v Plzeňském kraji a že můžu soutěžit i v hlasování veřejnosti, je pro mě úspěch. Beru to jako povzbuzení k pokračování na své cestě. Ze semináře jsem si navíc odvezl zajímavé informace a kontakty.

 

Mám plány do budoucna a můžete mě v tom pomoct

Zatím jezdím na farmářské trhy a různé gastronomické akce se stánkem. V blízké budoucnosti bych si chtěl pořídit mobilní prodejnu (food truck) v retro francouzském stylu. Cena z případného vítězství by mi v tom hodně pomohla. Další etapou by mělo být zřízení kamenného obchodu i s prodejem občerstvení, pravděpodobně v Plzni. Dále bychom rádi, aby se naše nabídka rozrostla o naše vlastní sýry a tak jsme uskutečnili náš dlouhodobý sen. Můžete pro můj projekt do 7.6. hlasovat tady: http://www.rozjezdy.cz/soutez/hlasovani/30/ a tím mě podporovat na tou cestou.

Děkuji vám moc.

Váš sýrář Mickaël

Publikováno

Přijďte ochutnat Grilled cheese sandwich na Slavnosti svobody!

grilled cheese vintage

Plzeň opět ožije dobovými Slavnostmi svobody. A my si jejich skvělou atmosféru nenecháme ujít! V ulicích zazní swing, vzduch provoní benzín z džípů, bude se pít pivo i cola. Na dobovém jídelníčku nesmí chybět Grilled cheese sandwich. Jídlo, které si oblíbili američtí vojáci.

 

Plzeň a Francii spojuje mnohé. Třeba už jen to, že pro některé americké vojáky, kteří se v osudový D-Day vylodili na plážích v Normandii, skončila druhá světová válka prábreizh colavě v Plzni, kde oslavili svůj V-Day. Mnozí z nich ochutnali v Normandii výborné francouzské sýry (a samozřejmě také vína nebo polibky rozradostněných Francouzek).

K typické americké snídani, svačině nebo k obědu ale patří toast. A z kombinace amerického toastu a francouzského sýra vznikl báječný Grilled cheese sandwich. Právě ten vám 7. a 8. května připravíme na American DEPO Street Food Market v Plzni!

Přijďte ochutnat křupavý sýrový sandwich ke kterému budeme podávat Bretaňský colu! Ochutnejte jídlo, na kterém si před více než sedmdesáti lety pochutnávali američtí vojáci!