Možná víte, že ve Francii se sýr podává hlavně k obědu nebo večeři, po hlavním chodu a před dezertem.
Ale používá se taky přímo jako hlavní ingredience hlavního chodu. Dneska jsem jedno takové jídlo připravoval – Tartiflette- na který se používá sýr Reblochon…
Ingredience: Reblochon (cca jeden pro 6 osob), brambory, cibule, slanina, pepř, bílé víno.
Na slaninu dejte smažit cibulku (není už potřeba přidávat olej) a mezitím nakrájejte brambory na tlusté plátky (brambory byly dopředu vařené tak, aby se daly ještě ukrojit)
Na zesklovatělé cibulky přilijte kapku bílého vína a nechte ho chvíli se smažením odpařit.
Sýr ukrojte na plátky cca 0,5 cm …
…a dejte ho na první vrstvu brambor. Dejte potom vrstvu cibule a ještě jednou to samé…
… důležité je hlavně končit sýrem!
Takhle to má vypadat. Dejte vše na program Grilování s ventilátorem na zhruba 20 min.
Když se Tartiflette začne takzvaně „gratinovat“(zapékat do zlatová), tak je hotový!
Výbornou přílohou je zelený salát který najdete podle sezonu na farmářských trzích nebo ve farmářském obchodě.
K tomu se dejte nejlépe Savojský víno Chignin.
Bon appetit! 🙂