Publikováno

Tartiflette

Možná víte, že ve Francii se sýr podává hlavně k obědu nebo večeři, po hlavním chodu a před dezertem.
Ale používá se taky přímo jako hlavní ingredience hlavního chodu. Dneska jsem jedno takové jídlo připravoval – Tartiflette- na který se používá sýr Reblochon

Ingredience: Reblochon (cca jeden pro 6 osob), brambory, cibule, slanina, pepř, bílé víno.

IMG_9739 IMG_9741  img_9742

Na slaninu dejte smažit cibulku (není už potřeba přidávat olej) a mezitím nakrájejte brambory na tlusté plátky (brambory byly dopředu vařené tak, aby se daly ještě ukrojit)

Na zesklovatělé cibulky přilijte kapku bílého vína a nechte ho chvíli se smažením odpařit.
Sýr ukrojte na plátky cca 0,5 cm …

img_9746

…a dejte ho na první vrstvu brambor. Dejte potom vrstvu cibule a ještě jednou to samé…

img_9747img_9748

… důležité je hlavně končit sýrem!

img_9749

Takhle to má vypadat. Dejte vše na program Grilování s ventilátorem na zhruba 20 min.

img_9751 img_9755

Když se Tartiflette začne takzvaně „gratinovat“(zapékat do zlatová), tak je hotový!
Výbornou přílohou je zelený salát který najdete podle sezonu na farmářských trzích nebo ve farmářském obchodě.

K tomu se dejte nejlépe Savojský víno Chignin.

Bon appetit! 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *