O Francouzovi

 

francouz

Bonjour mes amis! Vítám vás ve svém obchodě s francouzskými sýry. Jsem Francouz, ale už čtyři roky žiji v České republice. Ve Francii jsem vystudoval agronomii a pracoval jsem jako sýrař na farmě. Do Česka jsem se přestěhoval za Láskou, ale láska k sýrům mě neopustila. A tak i na váš stůl předkládám ty nejvybranější francouzské sýry vyráběné tradičním způsobem. Pečlivě je pro vás vybírám a jezdím pro ně přímo na francouzské farmy nebo k sýrařům.

Tamní sýraře osobně znám, stejně jako proces výroby sýru. Proto pro vás můžu vybrat jedinečné sýry, z nichž většina má Chráněné Označení Původu (AOP). Důležitý je celý proces výroby – vybírám proto sýry vyráběné tradičními technologiemi převážně ze syrového mléka krav, koz nebo ovcí, které tráví co nejvíce času na pastvě. K sýrům se ve Francii tradičně pije víno, proto naši nabídku rozšiřují i o lahodná francouzská vína plné chuti z malých vinařství s chráněným původem. Vyzkoušet můžete také další francouzské delikatesy, jako jsou tradiční paštiky, klobásky a pomazánky.

Francouzské sýry z farmy až na váš stůl

Do Francie jezdím pravidelně, abych pro vás vybral ty nejlepší sýry z farem i od sýrařů a dovezl je až na váš stůl. Francie je skutečně rájem sýrů. Nikde jinde na světě nenajdete tak pestrou nabídku sýrů. Ve Francii existuje 45 sýrů s Chráněným Označením Původu (CHOP). Kromě tohoto označení existují ještě stovky různých druhů sýrů, které se dělí na několik kategorií: měkký, s omývanou kůrou, s plísní uvnitř, polotvrdý, tvrdý, kravský, ovčí, kozí, zrající krátkou nebo delší dobu.

Sýry jsou nedílnou součástí francouzského oběda nebo večeře a patří k francouzské gastronomické kultuře, kterou uznalo UNESCO jako nehmotné kulturní dědictví. Chutě sýrů se mění nejen podle toho, zda jsou z kravského, ovčího nebo kozího mléka, ale také podle regionů, kde se vyrábí, nebo podle ročního období. Tradiční způsob výroby francouzských sýrů z nepasterizovaného mléka, je tím nejlepším způsobem, jakým se všechny tyto rozdíly mohou promítnout do výsledné chuti sýra.

To je důvod, proč v mém obchodě najdete jen originální sýry, žádné průmyslové kopie. Zakládám si na tom, že pro vás vozím exklusivní sýry, které v supermarketu nebo obyčejném obchodě jen tak nenajdete. I přes jejich jedinečnost vám je dokážu nabídnout za skvělou a férovou cenu, protože je nakupuji přímo od výrobců.

Francouzské víno

Druhý poklad francouzského zemědělství a gastronomie jsou vína. Na francouzských vinicích se pěstuje lahodná vinná réva, ze které se tradičně vyrábí jedny z nejlepších vín na světě. Francouzské vinařství čítá 383 různých apelací vín (Chráněné Označení Původu nebo Chráněné Zeměpisné Označení) na šestnácti vinařských oblastech (vignobles de France). Vybral jsem pro vás vína z oblastí, která nepatří mezi  nejznámější (Savoie, Val de Loire, Sud-Ouest, Languedoc, Alsace, Provence…), ale jsou považované za skutečné poklady. Osobně pocházím z Montpellier, hlavní město Languedocu, které má tisíceletou tradici ve vinařství. Rád podporuji výborná vína z této oblasti a hlavně vinaře, které osobně znám. Nabízím vám vína, která jsem si oblíbil, a která skvěle ladí s naší nabídkou sýrů.