comté

Comté AOP extra (100g)

79.00 

 

Druh mléka: kravské syrové
Druh sýru: lisované dohřívané těsto s umývanou kůrou
Sýrařská oblast: Jura
Zrání: „extra“ znamená, že tento Comté zrál min. 8 měsíců. Jinak všeobecně Comté musí zrát minimálně 4 měsíce. Ojediněle je možné najít i „kousky“,které zrají až 3 roky.
Označení: Chráněné Označení Původu od 1952
Tuk v produktu: 30%
Výrobce: Fromagerie Seignemartin, Nantua (affineur)

Kategorie:

Popis produktu

Comté je tvrdý sýr z oblastí Jura. Pyšní se Chráněným Označením Původu už více než 60 let, ale trvanlivý sýr se v teto oblasti vyráběl už před naším letopočtem!

Comté je vyráběn ze syrového mléka, od krav z plemen Montbeliarde nebo francouzský Simmental, které se pasou 7 až 9 měsíců podle počasí. Mimo spásanou čerstvou trávu jsou krávy krmeny pouze senem a suchým zrnem, GMO (geneticky modifikované organismy) jsou zakázány!

Co je velice charakteristické pro Comté je také kolektivní způsob výroby. Comté se nikdy nevyrábí přímo na farmě, ale v malých kolektivních sýrárnách, které spoluvlastní vždy několik farmářů. Tato forma vznikla už ve 13. století, protože k výrobě jednoho bochníku (40 Kg) je potřeba cca 400 litrů mléka, což je dnes produkce cca dvaceti krav (ve středověku spíš čtyřiceti až padesáti) a málokdo měl tak velké stádo. I když dneska má průměrné stádo 50 dojnic, kolektivní způsob zpracování mléka zůstal. Díky tomu je sýr Comté důležitý aspekt ekonomiky a sociálního života v horských oblastech Jura.

Zde je dokument (série šesti krátkých videí ve francouzštině), který představuje rodinu hospodařící na farmě, kde produkují mléko na výrobu Comté.

Recenze

Zatím zde nejsou žádné recenze.

Buďte první, kdo ohodnotí “Comté AOP extra (100g)”

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *